Prva domaća investicija u solarne elektrane

Bez autora
Jul 22 2013

Preduzeće “Solaris Energy” iz Kladova započelo je prošle nedelje, uz finansijsku podršku i partnerstvo sa ProCredit bankom, pripremu terena za izgradnju svoje prve solarne elektrane na području Negotinske krajine, u opštini Kladovo, čiji će kapacitet u prvoj fazi biti 999 kilovata (kW) i u koju će biti uloženo više od 1,5 miliona evra. Reč je o prvom projektu ove vrste u našoj zemlji čiji su investitori građani Republike Srbije i koji će biti realizovan zahvaljujući specijalnoj kreditnoj liniji ProCredit banke uz bespovratni podsticaj od 15 posto od vrednosti dobijenog kredita, namenjenog upravo ulaganjima u obnovljive izvore energije.

Prva domaća investicija u solarne elektranePreduzeće “Solaris Energy” iz Kladova započelo je prošle nedelje, uz finansijsku podršku i partnerstvo sa ProCredit bankom, pripremu terena za izgradnju svoje prve solarne elektrane na području Negotinske krajine, u opštini Kladovo, čiji će kapacitet u prvoj fazi biti 999 kilovata (kW) i u koju će biti uloženo više od 1,5 miliona evra.

Reč je o prvom projektu ove vrste u našoj zemlji čiji su investitori građani Republike Srbije i koji će biti realizovan zahvaljujući specijalnoj kreditnoj liniji ProCredit banke uz bespovratni podsticaj od 15 posto od vrednosti dobijenog kredita, namenjenog upravo ulaganjima u obnovljive izvore energije.

Solarna elektrana u Kladovu imaće ukupno dva bloka, čiji će proizvodni kapacitet iznositi dva puta po 999 kilovata, pri čemu je sada započeta izgradnja prvog dela od 999 kW. Planirano je da se radovi obave veoma brzo i da nova elektrana započne sa radom već početkom oktobra ove godine, istakao je Miloš Kostić, direktor preduzeća “Solaris Energy”.

Prema njegovim rečima, na mestu na kom će biti postavljeni fotonaponski paneli prve solarne elektrane na području Negotinske krajine su bili vinogradi koji su zbog puno sunca davali vrhunski rod. Vremenom je erozija zemljišta učinila svoje i od rodnog zemljišta je na tom mestu ostalo samo neplodno glinovito tlo i, naravno, sunce.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik